Bomull

Bomull är en naturfiber som utvinns från bomullsbuskar. Det är ett slitstarkt och tvättåligt material som är följsamt och behagligt mot huden. Bomull har en god andningsförmåga och är bra på att absorbera fukt vilket ger en sval känsla.

Genom att använda olika vävtekniker, trådtäthet osv så får man fram olika typer av bomullstyg:

Muslin är ett mjukt tyg av kammad bomull. Det är aningens elastiskt och har en karakteristisk struktur. Det är ett luftigt tyg med värmereglerande egenskaper vilket gör att det är svalt på sommaren och varmt på vintern. Muslintyget vi använder är OEKO-TEX®certifierat.

Jersey maskinstickas istället för att vävas vilket ger ett stretchigt och väldigt mjukt tyg, liknande t-shirt material. Används oftast till sköna underlakan och mjuka filtar.

Satin har en silkeslen och glansig yta som ger en lyxig känsla. Den bomullsatin vi använder till vår Organic Cotton-serie är ekologisk och GOTS-certifierad.

Frotté har en struktur med små öglor som ger hög uppsugningsförmåga vilket gör det perfekt för t ex handdukar.

Linne

Linne utvinns från den kraftiga stjälken på linplantan. Det är ett naturligt följsamt material med utmärkt andningsförmåga och temperaturreglerande egenskaper. Det håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt, vilket ger en behaglig sovtemperatur oavsett årstid.

Linne är ett vackert och klassiskt material som är lätt att sköta. Lin har en smutsavvisande natur, och de släta fibrerna i linnetyg kräver inte lika hård tvätt.

Tyget är slitstarkt och blir bara mjukare och finare ju mer du använder det. Vårt linne är dessutom stentvättat för att få en extra mjuk struktur.

Linnetyget vi använder är OEKO-TEX®certifierat.

Tips: Förvara linne rullat istället för vikt, så blir det inte lika skrynkligt.

Undvik att torktumla då linnefiber i sig själv torkar snabbt, och om man torktumlar riskerar man att torka ut och bryta ner fibrerna vilket gör tyget mer skrynkligt och hindrar det från att återfå sin släta struktur. Det förkortar även tygets livslängd.

Fibervadd

100% Polyester. Fibervadden vi använder är OEKO-TEX®certifierad. Den är producerad i Sverige utan kemiska tillsatser, och består till stor del av återvunnet material (PET-flaskor).

Fibervadden används som fyllning i kuddar, täcken och matstolsdyna. Samma fibervadd används i komprimerad form till madrasser, skötbäddar, spjälskydd, pannband samt bottenplattan till Sov- och Myspöl.

 

Styrolitkulor

Kallas även Cellplastkulor eller EPS vilket står för Expanderand Polystyren.

Våra styrolitkulor kommer från en svensk leverantör och materialet är ej klassificerat som hälso- eller miljöfarligt enligt gällande lagstiftning om kemiska produkter. Styrolitkulor används som fyllning i sovorm, amnings- och gravidkudde, sittsäck samt Sovpöl och Myspöl. Råmaterialet är små polystyrenpärlor.

OEKO-TEX® Standard

OEKO-TEX® 100 är en världsomfattande märkning för textilier, läder och tillbehör som testats för hälsoskadliga ämnen.

Om en textilvara är OEKO-TEX®certifierad kan man vara säker på att varje komponent i denna produkt, det vill säga varje tråd, knapp och andra tillbehör, har testats för skadliga ämnen och att den därför är ofarlig för människors hälsa.

Testet utförs av oberoende OEKO-TEX®-partnerinstitut med hjälp av en omfattande OEKO-TEX®-kriteriekatalog.

I testet tar man hänsyn till både reglerade och icke-reglerade ämnen, som kan vara skadliga för människors hälsa. I många fall går gränsvärdena utöver nationella och internationella krav.

Kriteriekatalogen uppdateras minst en gång per år och utökas med ny vetenskaplig kunskap eller lagstadgade krav.

 

GOTS Standard

GOTS är en förkortning av Global Organic Textile Standard. Det är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav.

Denna standard ställer krav genom hela leveranskedjan för både ekologiska förhållanden och arbetsförhållanden inom textil- och klädtillverkning med ekologiskt producerade råvaror.

Ekologisk produktion är baserad på ett jordbrukssystem som inte använder giftiga, långlivade bekämpningsmedel eller syntetiska gödningsmedel. Dessutom ska den uppfylla välfärdsnormer för djurhållning och förbjuder genetiskt modifierade organismer.

Syftet med standarden är att definiera världsomspännande krav som säkerställer den certifierade ekologiska statusen för textilier. Från skörden av råfibern, genom miljömässigt och socialt ansvarsfull tillverkning fram till märkning för att ge en pålitlig garanti till slutkonsumenten.

KLIMATSMARTA TVÄTTRÅD
Ta del av våra tvättråd för att på bästa vis bevara din NG Baby produkt och samtidigt vara så skonsam mot miljön som möjligt. 

Fyll tvättmaskinen
En halvfull tvättmaskin förbrukar nästan lika mycket energi som en full, så se till att fylla maskinen.

Tvätta i lägre temperatur
Tvättanvisningar gäller högsta tillåtna temperatur, men dagens tvättmedel är effektiva och du kan ofta välja en lägre temperatur. Det går åt ungefär hälften så mycket energi per tvättprogram om du tvättar i 40° istället för 60°.

Välj rätt tvättmedel och överdosera inte
Använd ett miljömärkt tvättmedel och välj gärna svensktillverkat. Ämnen som kan orsaka allergier finns i första hand i parfymer. Därför är ett tips att även välja parfymfritt.

Dosera enligt anvisningar på förpackningen. Överdosering gör inte dina textilier renare, men däremot ger det en onödig extra miljöpåverkan.

Undvik sköljmedel
Avstå från sköljmedel så ofta du kan. Sköljmedel innehåller tensider som är svåra att bryta ned i naturen.

Låt tvätten lufttorka
Undvik i möjligaste mån torktumlare och torkskåp. Låt istället tvätten självtorka ute – eller inne. Du sparar energi och minskar samtidigt slitaget på dina textilier.

Tvätta inte i onödan
Att vädra – eller ta bort en enstaka fläck med vatten – räcker ibland för att fräscha upp textilier. Våra produkter är giftfria och behöver inte tvättas före användning.